Efterårsboller

lune efterårsboller

lune efterårsboller

Det er ved at være mørkt både om morgenen og om aftenen, jeg fryser om fingrene på cyklen, og det blæser rimeligt meget… Det er blevet efterår! Og selvom jeg elsker sol og varme, så kan jeg faktisk også ret godt lide efteråret. Særligt når luften er kølig og frisk, himlen er blå, og det blæser (lidt, ikke for meget).  Efterår giver mulighed for indendørshygge med te, stearinlys og nybagte boller. På en eller anden måde har man ligesom fortjent det, når det er koldt og blæsende udenfor!

Efterår (i hvert fald det tidlige) giver også æbler fra haven. Jeg fik en posefuld med af min svigermor for et par uger siden, og de skulle til at bruges nu. Det blev til efterårsboller med revne æble og hasselnødder. Æblerne smager ikke helt vildt igennem, så de kan sagtens bruges som alle andre boller, men de fungerer også rigtigt godt som en lidt sødere bolle med ost. Hvis man vil gøre bollerne mere til den søde side, så kom æblejuice i i stedet for kærnemælk og tilsæt en spiseskefuld honning. Her kommer opskriften, som jeg lavede den:

Æbleboller:
6-10 æbler (afhængig af størrelsen)
150 g havregryn
½ l vand
2½ dl kærnemælk
10 g gær
1 dl surdej
15 g salt
125 g hasselnødder.
150 g rugmel
500-600 g hvedemel

Kog havregryn og vand til grød (et par minutter), og lad den køle af. Fjerne kernehuset fra æblerne, og rivdem, de behøver ikke at blive skrællede. Hak hasselnødderne.
Kom havregrøden i en stor skål med kærnemælken, tilsæt gær og surdej og opløs det i grøden. Tilsæt salt, nødder og rugmel. Tilsæt hvedemel lidt efter lidt. Alt efter hvor meget saft der er i æblerne, kan der skulle bruges mere (jeg kan afsløre, at jeg gik i gang med projektet uden at tjekke hvor meget mel, der var… Jeg brugte rub og stud, og det ville ikke have gjort noget med 100 g mere)
Lad dejen hæve køligt i 6-12 timer. Lad dejen ”få varmen” og form boller. Da min dej var rimeligt våd, brugte jeg to skeer til at forme bollerne direkte fra skålen og på en bageplade. Ikke noget med fine runde boller her… Bag dem i 15-20 minutter ved 190 grader.

Selvom dejen ikke var helt, som jeg havde forestillet mig, så blev bollerne nu rigtigt gode alligevel! Og jeg scorede billige point hos kæresten med nybagte boller til morgenmad i weekenden…

klar til weekendens morgenbod (der også bød på blødkogte æg og masser af kaffe)

klar til weekendens morgenbod (der også bød på blødkogte æg og masser af kaffe)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *